Podcasts
Podcast: Baseværdighed & pædagogisk værtskab
Reagerer børn mere “dramatisk” og med højere, følelsesmæssig intensitet, end tidligere børnegenerationer - og hvorfor? Hvordan besjæler pædagoger og lærere hinanden, så børnene oplever en tilknytningsmæssig, rød tråd i deres institutionsliv? Hvorfor er mobiltelefoner i familien en psykologisk udfordring for børns trivsel?
NUL18, 31. oktober 2024
Podcast: Det gode fundament
Et godt samarbejdet mellem den professionelle, forældre eller pårørende styrker trivslen hos både borger og medarbejder, men samarbejdet kan også komme på prøve - og det er faktisk ligegyldigt, om det handler om forældre til barnet i vuggestuen, børnehaven eller skolen, som pårørende til en patient, borger på døgninstitution eller på plejehjem.
BFA, 2. maj 2024
Podcast: Tilknytning - Fundamentet for barnets udvikling og trivsel
Rikke Yde Tordrup er specialist i klinisk børnepsykologi, men hun er også supervisor, foredragsholder og forfatter. Og du gættede det, hun er også dagens gæst, når vi skal tale om tilknytning og samspillet mellem barn og voksen.
Forunderlige Børn, 12. marts 2024
Podcast: Når tidligere anbragte som voksne åbner deres journaler, læser de om sig selv som et behandlingsprojekt. Men det kan et brev ændre.
Tænk, hvis der lå et personligt brev fra en tidligere pædagog eller køkkenmedhjælper i sagsakterne, når en ung eller voksen åbner sin sagsmappe fra en tidligere anbringelse.
Socialt Indblik, 18 januar 2024
Podcast: De udviklende øjeblikke skaber en samhørighed, som barnet ikke har oplevet før. Så hvordan får vi flere af de øjeblikke?
”Når jeg snakker med børnene, og de fortæller, hvordan deres kontaktpersoner eller plejefamilier har gjort sig umage, så er det sindssygt stort inde i dem. Og det er det, der er med til at give dem denne tillærte indre positive arbejdsmodel,” siger klinisk børnepsykolog Rikke Yde Tordrup i andet afsnit af en lille miniserie, hvor hun fortæller om arbejdet med omsorgssvigtede børn.
Socialt Indblik, 11 januar 2024
Podcast: Det kan gøre ondt på dig, når du begynder at få betydning for omsorgssvigtede børn
”Vi skal sørge for at få fortalt barnet, at vi havde alle sammen ageret som dig, hvis vi havde haft dine forudsætninger. Man skal jo huske, at barnet udspiller noget, som nogle andre har ansvaret for. De har ansvaret for, at barnet har fået disse levede erfaringer,” siger Rikke Yde Tordrup, der er klinisk børnepsykolog med egen praksis.
Socialt Indblik, 4 januar 2024
Podcast: Pædagogisk kvarter 51 - De udviklende øjeblikke er truede
For lave normeringer i dagtilbud, for mange børn i skoleklasserne og forældre, der har for meget øjenkontakt med skærmen og opmærksomheden i høretelefonerne. Der er nok af trusler mod de udviklende øjeblikke, som skaber tryghed for børn. Og det har en pris for børnene. Det mener Rikke Yde Tordrup, der i Pædagogisk kvarter fortæller mere om truslerne mod de udviklende øjeblikke, og hvad det betyder. Hun er børnepsykolog og har skrevet en række bøger om blandt andet tryg tilknytning.
Pædagogisk kvarter, 2023
Podcast: Pædagogisk kvarter 52 - Hvordan får vi flere udviklende øjeblikke?
Udviklende og nærværende øjeblikke med børn er et værn mod mistrivsel blandt børn og unge. Derfor skal vi have flere af dem, og i dette afsnit af Pædagogisk kvarter sætter vi spot på, hvordan vi kan få flere af de udviklende øjeblikke. Med igen er børnepsykolog Rikke Yde Tordrup, der har skrevet flere bøger om tryg tilknytning, og cand.pæd i pædagogisk psykologi Anja Kristine Hvidberg Olsen er med som programmets faste ekspert.
Pædagogisk kvarter, 2023
Podcast: Pædagogisk kvarter 53 - Ro på, forældre. Bare vær nærværende
”Vi har et tilknytningssystem, som tænder, når vi bliver forældre, og det kan guide os uden at vi overhovedet har læst en eneste bog,” siger børnepsykolog Rikke Yde Tordrup, der i Pædagogisk kvarter fortæller, hvordan hun oplever, at forældreskabet er blevet gjort tiltagende kompliceret.
Pædagogisk kvarter, 2023
Podcast: Forældreskabet med Ulla Dyrløv
Rikke Yde Tordrup fortæller i denne podcast om tilknytningen og omsorgens betydning for barnets udvikling. Vi kommer som sædvanlig vidt omkring, men det hele handler om vigtigheden af at værne om vores børns udvikling og trivsel.
Forældreskabet, april 2023
Podcast: Familiepsykologi med Frej Prahl
I dette afsnit vil vi komme omkring de mest almindelige årsager til at skole-hjem-samarbejdet bryder sammen, og hvad forældre og professionelle kan gøre for at etablere et godt samarbejde.
Familiepsykologi, 3 maj 2023
Podcast: Curling er dødt
René mener, at ungdommen bliver curlet for meget af deres forældre - men er det overhoved tilfældet, og er det et problem? Vi taler med curlingbørn, curlingforældre, og psykolog Rikke Yde Tordrup, der gerne vil aflive begrebet til fordel for at få mere fokus på de problemer som børn og unge reelt har. Blandt andet at alt for få voksne i skoler og institutioner.
Ungdommen nutildags
Podcast: Sikker tilknytning i plejefamilien
Hvad er et udviklende øjeblik? Hvordan er det at være forældre i en professionel plejefamilie? Og hvordan skaber man trygge opvækstbetingelser for anbragte børn og unge?
Børnepsykologi med Rasmus Alenkær, 3. april 2022
Lyt til podcast om Markante forældre
"Markante forældre" kan være en ordentlig mundfuld for det fagpersonale, som skal deale med dem/ os. Børnepsykolog og forfatter, Rikke Yde Tordrup taler med pædagog og familierådgiver, Tina Brandt om fænomenet og bogen af samme navn.
HJÆLP-JEG ER FORÆLDER!, 16. juli 2021
Lyt til podcast om indkøring
I denne episode giver børnepsykolog, Rikke Yde Tordrup og pædagog og familierådgiver, Tina Brandt deres bedste bud på, hvordan en indkøring i institution bliver så god som muligt. For smertefri, det bliver den aldrig. Det handler om forholdene i den pågældende vuggestue, om at forberede sit barn på en ny hverdag - og ikke mindst om, hvordan vi agerer som forældre. Også når vi har ondt i maven.
HJÆLP-JEG ER FORÆLDER!, 6 August 2021
Lyt til podcast om Udviklende Øjeblikke
Hvis vi vil sikre god og sund psykologisk udvikling hos vores børn, så skal vi starte tidligt. Dvs. mens børnene er små, og før problemerne når at udvikle sig til at blive store. Heldigvis er der meget vi kan gøre, både som fagfolk og som forældre, hvis vi har den rette viden og de rette rammer.
Børnepsykologi med Rasmus Alenkær, 18. November 2019