Artikler

Rikke er en 'markant mor': Sådan tackler du os som lærer

Hvordan håndterer du forældre, der kommer med særkrav eller betvivler din faglighed? Det har psykolog, forfatter og foredragsholder Rikke Yde Tordrup i flere år undervist nyuddannede lærere i. Erfarne lærere kan også læse med.

Læs artiklen her

Af: Maria Becher Trier, Folkeskolen, 11. september 2024

 

Er du klar til at få børn – eller overvejer du, om du skal have et mere? Psykolog deler et simpelt råd, der kan hjælpe dig

Fødselsraterne falder, og flere vælger endda helt børn fra. Men hvad med dem, som blot er i tvivl om, hvorvidt de nu er parat til at få børn – eller om de skal have et mere? Psykolog og specialist i klinisk børnepsykologi Rikke Yde Tordrup deler her et ganske simpelt råd, som kan hjælpe den svære beslutning på vej.

Læs artiklen her

Af: Thomas Søgaard Rohde, Berlingske, 03. august 2024

 

Finder du telefonen frem, når du skal være sammen med dit barn? Psykolog fortæller nu, hvordan det kan påvirke dit barn

Det kan virke harmløst at finde telefonen frem, når dit barn alligevel er optaget af en leg eller sidder ved middagsbordet og spiser. Ifølge psykolog og specialist i klinisk børnepsykologi Rikke Yde Tordrup er det dog ingenlunde tilfældet. Hun fortæller her om de konsekvenser, det kan føre med sig, når forældre er opslugt af skærmen.

Læs artiklen her

Af: Thomas Søgaard Rohde, Berlingske, 02. juli 2024

 

Pas på sproget i underretninger

Med barnets lov må børn ned til ti år nu se deres egne sagsakter, herunder også underretninger. Derfor skal lærere og andre, der skriver om svære ting i børn og unges liv, have blik for, hvordan teksten kan læses af dem, man skriver om.

Læs artiklen her

Af: Sara Marie Dynesen, Folkeskolen, 29. januar 2024

 

Sang i samspil øger udviklende øjeblikke og tryg tilknytning

Et barn skal have nærværende samspil, for at den mentale udvikling får de bedste betingelser. Et børneliv anno 2024 kan være hektisk, og nærværende samspil kan have trange kår. Sang hjælper med at skabe de vigtige, nærværende samspil, og derved har sang med børn stor betydning. 

Læs artiklen her

Fra: Sangens Hus, 2024

 

Parterapeuter om de største knaster i Ringkøbing-Skjern-familiers forhold

Kan fire nye vinterdæk være en kærlighedserklæring? Kan utroskab ødelægge et parforhold, så det ikke kan repareres? Og hvorfor er det egentlig, at det går så skævt, at folk må søge hjælp? Gennem 13 år har psykologerne Rikke Yde Tordrup og Michael Sommer stået for den kommunale parterapi, og her fortæller de om dét, som knager i de Ringkøbing-Skjernske parforhold.

Læs artiklen her

Fra: Dagbladet Ringkøbing-Skjern, 3. januar 2024

 

Det er en kæmpe tillidserklæring at aflevere sit barn i dagtilbud

Psykolog og forfatter Rikke Yde Tordrup kalder det ”en kæmpe tillidserklæring” at forældre afleverer deres barn i dagtilbud. Hun er forfatter til bøgerne ”Tryg tilknytning i vuggestuen og i dagplejen ” og belyser her, hvad man forskningsmæssigt ved om overgangen fra hjem til dagtilbud.

Læs artiklen her

Fra: LFS Nyt 10 2023

 

De ikke-behandlingsparate børn

Der er flere risikofaktorer rundt om vores børn i dag, der gør, at de har svært ved at udvikle evnen til at regulere sig selv til ro. Rikke nævner mindre adgang til forældre med nærværende mimik som en risikofaktor, tidlig aflevering i dagtilbud i mange timer med mindre adgang til voksne med nærværende mimik som en anden risikofaktor, samt følger af for tidlig fødsel som en tredje risikofaktor. Der er flere, men disse tre ligger højt i det moderne samfund.

Læs artiklen her

Fra: ATO, 13. december 2023

 

Tilknytningsteori – sådan former de første år vores relationer | iform.dk

Ifølge tilknytningsteorien formes den måde, vi er på over for vores nærmeste, i barndommen. Bliv klogere på teorien og hvordan de forskellige tilknytningsmønstre opstår.

Læs artiklen her

Fra: iFORM, 20. oktober 2023

 

Rikke Yde til pædagoger: I er vigtige medbyggere af børns følelsesliv

Pædagogers arbejde med børns følelsesmæssige udvikling kan opbygge livsduelighed og forebygge mistrivsel, fastslår psykolog Rikke Yde Tordrup. Men det kræver gode normeringer, små børnegrupper og stærk faglighed, for grundstenen er tryg tilknytning, siger hun.

Læs artiklen her

Fra: BUPL, 19. december 2022

 

Pas på børnenes selvværd og tillid til andre, når de åbner egen sag

Den kommende nye Barnets Lov vil styrke børns rettigheder og perspektiver, men ved at åbne aktindsigt for børn med vanskelige opvækstforhold kan den komme til at gøre mere skade end gavn.

Læs kronikken her

Fra: Information, 10. oktober 2022

 

Det skal forældre vide om TRYG TILKNYTNING

Sundhedsplejersker kan med fordel bruge deres faglighed og erfaringer til at rådgive familier om tryg tilknytning og tilknytningssystemet. For mange forældre ved ikke, at god kontakt er afgørende for barnets fremtid.

Læs hele artiklen

Fra: Sundhedsplejersken nr. 4 2022

 

Børnehaveklasselederne skal vise nye forældre vejen 

Forældre, der er nye i skoleverdenen, stiller ofte høje krav. Ambitionsniveauet for deres børns sociale og faglige kunnen når skyerne, og det skorter ikke på engagement, når det kommer til forældrearrangementer og hytteture. Som børnehaveklasseleder kan du være med til at skabe et miljø, hvor der er balance i klasseaktiviteter og bekymrede Aula-beskeder fra de superinvolverede forældre. 

Læs hele artiklen

Fra: Skolestart nr. 3 2022

 

Udviklende øjeblikke er truede i 2022

Et barn skal have ro og tid til nærværende samspil, for at den mentale udvikling får de bedste betingelser. Men et børneliv anno 2022 er ofte hektisk.
Marte Meo hjælper med at sætte spot på de udviklende øjeblikkes store betydning.

Læs hele artiklen

Fra: Marte Meo Nyt - nr. 1 2022

 

Hvornår kan man som fagperson anbefale forældre, plejeforældre og adoptanter, at deres børn starter i dagtilbud i et tilknytningsteoretisk perspektiv 

Som supervisor for forskellige faggrupper indenfor PPR og børneområdet f.eks. sundhedsplejesker, familiebehandlere, PPR-psykologer og anbringelseskonsulenter samt adoptionsrådgivere er ovenstående spørgsmål ofte til refleksion i supervisionsrummet.

Læs hele artiklen 

Fra: Specialpædagogisk månedsblad - 17. årgang, nummer 210, 2021

Coronakrisen har givet minimumsnormeringer med et snuptag. Lad os holde fast i dem!

Selv om corona har gjort ting vanskelige i daginstitutionerne, har det også sikret børnene bedre normeringer og små børnegrupper, hvor de bedre kan legelære sammen. Lad os for børnenes skyld ikke ødelægge denne positive udvikling, skriver Rikke Yde Tordrup og Dion Sommer i dette debatindlæg.

Læs hele artiklen

Fra: Information, 20. maj 2020

Udviklende øjeblikke er truede

Det er vigtigt for barnets psykologiske udvikling at føle sig set og bekræftet i, at det er okay at være til. Det kalder man udviklende øjeblikke. De er truede og med dem fundamentet for tilknytning og et barns udvikling af gode selvfornemmelser.

Læs hele artiklen

Fra: Børns Hverdag Nr. 4 - 2019

Markante forældre - handler i kærlighed

De stiller store krav og har stærke følelser og ønsker, at deres barn får først, størst og bedst. Men det handler om at vise din faglighed og interesse i deres barns trivsel, så kan de for­vandles til ambassadører for din institution.

Læs hele artiklen

Fra: Børns Hverdag Nr. 3 - 2018

 

Når et øjeblik betyder alverden

Ifølge psykolog Rikke Yde Tordrup er det afgørende i vores børns ud- vikling, at vi som forældre helt konkret har øje for dem. Med vores blik kan vi skabe tilknytning, tryghed og ro – og det har vores børn brug for mere end nogensinde før.

Læs hele artiklen

 

Skolestart og markante forældre

Markante forældre stiller store krav og har stærke følelser og de ønsker, at deres barn får først, størst og bedst. Hvordan bliver de gode medspillere til skolestart?

Læs hele artiklen

Fra: SKOLESTART NR. 5 - 2018

 

Børn kan ikke knytte sig til pædagoger, der ikke er der. Det har konsekvenser for livet

Børn har brug for at kunne danne trygge relationer til deres pædagoger, men normeringen i daginstitutionerne er så lav, at mange ikke får muligheden for det. Det har alvorlige konsekvenser for deres udvikling og læring, skriver psykolog Rikke Yde Tordrup i dette debatindlæg

Læs hele artiklen

Fra: Information, 11. marts 2019